top of page
vasco.jpg
  • ALK: 6 %

  • HUMLE: Simcoe, Nelson Sauvin og Chinook, kyndig tilført av ringreven Jan Stubne.

  • MALT: Hovedsakelig fra Bonsak.

  • GJÆR: Dahls lagergjær.

  • BRYGGET UNDER PÅVIRKNING AV: Aldo Conterno, Sandrone, Produttori dei Barbaresco og Sebastien Bidault.

ØX / E.C. DAHLS VASCO HER

Tradisjonen med å brygge med våre venner på ØX fortsetter, denne gang med en black india lager.

 

Siden 2016 har ØX Taproom årlig invitert oss til å brygge et samarbeidsbrygg i desember. For dere som ikke kjenner til ØX så holder de hus rett ved Trondheim Torg i kjelleren under velrennomerte Restaurant Frati. Gründer og hedersmann Michael Minervini startet ØX Taprom. Ølet selges på ØX, i tillegg til at bryggeriet leverer til flere av Michaels restauranter som for eksempel Una, Hevd, Le Bistro og Pastarama.

ØX’ første bryggerimester var Ulrik Bjerkeli. Han lever fortsatt, men har nå sitt virke i Oslo-regionen. Her ble han med sitt formidable talent hyret inn av den hyggelige bryggerigiganten Ringnes hvor han jobber den dag i dag. Nå er det Marius Prestmo Johnsen som er bryggerimester på ØX. Han kom fra et anerkjent lokalt bryggeri, og er kjent som en dyktig brygger med stor oppfinnsomhet og utbredt lakenskrekk. Er det rart at vi elsker å brygge med den banden her?

Det første ølet vi brygget med ØX var en trippelbock, deretter kom en quad. Så kom en american strong lager og denne falt valget på en black India lager. Fargen er sort som en porter og den er bitter og aromatisk som en respektabel IPA. Humlebruken er ganske old-school, og gjæren enda mere old-school: Her brygget vi nemlig med vår legendariske Dahls Lager gjær, en ester-rik gjærstamme vi har brygget på i snart 80 år.

Marius beskriver ølet slik: «Som å løpe gjennom Redwood kliss naken mens det regner». Dermed skipper vi alle forsøk på å foreslå gode matkombinasjoner.

Ølets navn har sitt opphav i en hendelse som skjedde på bryggedagen. Da kom våre gode venn Vasco Rafael Perfeito’s førstefødte til verden. Vasco er en mann som fortjener en skål!

I skrivende stund vet vi dessverre ikke hvor mange som får smakt ølet. Rett etter det ble koblet på så traff korona-krisen Norge. ØX Taproom måtte som de fleste andre øl-steder stenge. Nå går vi bare og venter på at ting skal bedre seg. Litt for å få smakt mere på brygget vårt, -men aller mest for å henge i baren på ØX. Et sted vi anbefaler på det varmeste!

bottom of page