ØX & E.C. DAHLS – STRIDSØX

ØX & E.C. DAHLS – STRIDSØX

Samarbeidsbrygg med ØX. Quadrupel brygget på Pearl Harbour Day. Et fredsøl med japansk ris, japansk humle og lagring på amerikanske bourbonfat.

Kjenner du ikke bryggerimester Ulrik? Har du ikke vært på ØX Tap Room i Trondheim? I fall er det på høy tid! Ulrik brygger en rekke ulike øl her, og stedet er vel verdt et besøk. Vi har brygget med Ulrik før, og det var en svært hyggelig seanse. Så når han inviterte oss på en ny runde så var ikke vi vonde å be.

Denne bryggedagen i 2017 ble satt til 7 desember. Wolf er amerikaner med fortid i marinen, og han vet godt at dette er Pearl Harbor Day. Det måtte ble en fredsøl med et vennlig vink til både USA og Japan. Ølet er en quadrupel som er brygget med japansk “Forbidden Rice”, en gammel, svart rissort som angivelig skal ha svært helsebringende egenskaper. Den er brygget med den japanske humlesorten Sorachi Ace som ofte forbindes med smaker av dill, sitrongress og citrus.

Videre har ølet fått et lengre opphold på eik. Vi har benyttet amerikanske bourbonfat fra Kentucky.

Ulrik beskriver ølet slik:

“Medium karbonering, semi-tørr.
Utseende: Mørk kobber, rødbrun. Tynt offwhite skum med fin lacing. Uklar.
Aroma: Tørket frukt, dadler, gul tropisk frukt, toffee, kokosnøtt, eik, bourbon.
Smak: Mye det samme som i aroma. Begynner fyldig, litt syrlig, avslutter tørr med preg fra bourbonbarrel (eiketannin). Fruktig og krydret preg fra belgisk gjær, søte malttoner og tydelig innslag fra fatlagring.”

Ølet passer godt til smaksrike og kraftige kjøttretter, gjerne BBQ Texas-style. Den må gjerne få følge av en kraftig og spicy ramen-rett. De mørke og store dessertene kan også passe, og ølet kan godt drikkes til tørre, jordlige og krydrede sigarer. Men de må utelukkende være cubanske.

Drar du innom ØX så får du sikkert oppskriften av Ulrik. Skal du brygge selv så tilsier tradisjonen Bistecca Fiorentina og Barolo. Allsidighet er viktig.

  • ALK: 10,4
  • MALT: Bygg
  • GJÆR: Belgisk ale
  • HUMLE: Blant andre Sorachi Ace.
  • BRYGGET MED: Japansk “Forbidden Rice”.
  • LAGRET PÅ: Bourbonfat fra Brown Forman, Kentucky.
  • IBU: Muligens 35.
  • BRYGGET: 7 desember 2017 på ØX med uvurderlig hjelp fra flere høyt kvalifiserte ølbryggere og svirebrødre.
  • TILGJENGELIG: April 2018, begrenset volum på fat.
  • DRIKKES FØR: WW III