top of page
brix.jpg
  • ALK: 7,5 %

  • HUMLE: 100 % Mandarina Bavaria.

  • MALT: Hovedsakelig fra Bonsak.

  • GJÆR: Tysk hefeweizen.

BRIX BRYGGHUS &

E.C. DAHLS MANDALUJA

Det var en gang en tyskættet bryggerimester fra Montana som traff en tysk bryggerimester fra Bamberg...

 

…og før noen rakk å si «prost» hadde de blitt venner og enige om å brygge sammen. Og selvsagt måtte det bli noe tysk!

Vi har venner i Rogaland! En av de er den fantastiske Silje Eek som en dag satte oss i kontakt med bryggerimester Sven Austel og Brix Brygghus på Bryne. Vi pakket kofferten og dro til Bryne. Vi ble straks glade i både bryggerimesterens og hans brygg.

Sven’s bryggerimesterutdannelse er fra Munchen, slik som vår bryggerimester Wolfgang Lindell’s er. Begge to hadde et ønske om å brygge et tysk øl, gjerne med en liten tysk tvist.

Mandaluja er en tysk bock på 17,2 plato. Videre er det en hvete-bokk, -weizenbock-, hvor brorparten av maltet er hvete. Gjæren er tysk hefeweizen-gjær.

Det som gir tvisten er humlen. Ølet er 100 % humlet (inkludert tørrhumling) med Mandarina Bavaria, en moderne og fruktig tysk humlevariant.

Bryggerne har kalt ølet Mandaluja, et ordspill på Mandarina og Luja. Det er unektelig en fordel å være sør-tysker for å forstå ordspillet, men vi andre kan nyte denne: https://youtu.be/kjuK4_T-JXI

Ølet er brygget i begrenset volum og vil i en kortere periode blant annet finnes på Brix Brygghus, Mellombels, Øx Taproom, E.C. Dahls Pub og Kjøkken og Mellomveien. Kun fra fat.

bottom of page