top of page
dahls-eksport.png

DAHLS EKSPORT

Dahls Eksport er en klassisk eksport med høyere bitterhet og alkoholinnhold enn vår Dahls Pils.

Eksportøl er en tradisjonsrik øltype for norske bryggerier. Betegnelsen dukker opp skriftlig allerede i 1882 og siden har mange norske bryggerier brygget eksport, -både for eksport og for ølglade mennesker her hjemme. E.C. Dahls Bryggeri er intet unntak.

Den eksport vi brygger er en lys, undergjæret øltype. Eksporten ble brygget med høyere alkoholstyrke og mere humle for å gjøre den mere holdbar og bedre rustet for de lange sjøreiser. Det har vært et viktig brygg for oss opp igjennom årene og det er blitt eksportert ikke ubetydelige mengder Dahls Export. Til og med på stranden i Rio de Janeiro har livsnytere kost seg med eksportøl fra Trondheim.

Etter krigen ble det eksportert mindre mengder av øltypen, men ølet hadde fått en stor tilhengerskare her hjemme. Salget her hjemme var stort og betegnelsen export ble til eksport. Fra 1986 ble norske bryggerier enige om å kalle sitt sterke lagerøl for Gold Beer eller Gulløl. Vi tviholder på betegnelsen eksport. Med «k» siden det ikke skal ut av landet.

E.C. Dahls har ikke brygget Eksport for markedet siden 2013. Øltypen er en av våre favoritter. Når det nå kom en gyllen anledning til å brygge den igjen, var vi ikke vanskelige å be. Ølet kan nytes hos noen utvalgte fatølkunder. Gjerne som en leskende smaksopplevelse uten mat, men dette er også et velegnet matøl.

De som liker vår Dahls Pils vil fort kjenne igjen aromaen i vår eksport. Det klassiske isoamyl acetat- preget (bananaromaen på folkemunne), som for mange er selve kjennetegnet på øl fra Dahls, kommer tydelig fram. Fargen er strågul til gylden. Alkoholstyrken og humlebitterheten er nå som før høyere, men likevel balansert og avstemt. Ølet er godt egnet som matøl. Det passer til tradisjonell norsk salt og fet kost. Andekjøtt er også et godt følge. Prøv det til fet fisk. Bacalao er også et godt tips. Dahls Eksport er et all round ølfølge til svinekjøtt, men passer også til langtidsstekt oksekjake eller oksebryst. Prøv gjerne ølet til gode tacos, det skal ivertfall vi gjøre. Harde og litt skarpe oster som comte eller gryere er gode matcher til ølet. Men det vi synes passer aller best til Dahls Eksport er rakfisk! Husk alkoholstyrken på og nyt det ansvarlig.

  • ALK:  6,5 %

  • IBU: 24

  • MALT: Pilsnermalt

  • GJÆR: Dahls lagergjær

  • TILGJENGELIG: Kun på fat. Nå utsolgt.

bottom of page