top of page
BETA-mørk-mockup.png
  • ALK: 5,3 %

  • HUMLE: Hallertauer Mittelfrüh og Ella.

  • MALT: Carabohemian og Munich Malt.

  • IBU: 25

  • GJÆR: Dahlsgjær (lagergjær).

  • ALLERGENER: Maltet bygg

  • TILGJENGELIG: Kun fat. Nå utsolgt.

E.C. DAHLS BETA BOHEMIAN DUNKEL

Dette ølet er vår hyllest til vår venn Håkon Gullvåg og er inspirert av hans historie og kunst.

Vi kjenner Håkon Gullvåg som en av vår tids store norske kunstnere. Han har viet størsteparten av sitt kunstnerskap til maleriet. Hans allsidige og omfangsrike produksjon er blitt ustilt mange steder her hjemme og i byer som Roma, Paris, Jerusalem, Shanghai, New York og Ramallah.

Gullvåg har vokst opp på Ladehammeren rett ved E.C. Dahls Bryggeri og det var delvis bakgrunnen for at hans utstilling «Barndom» våren 2017 ble lagt til bryggeriet. Under befaringen møtte Gullvåg vår bryggerimester Wolfgang Lindell og bryggerteamet hans. Gullvåg fortalte om sin oppvekst i området. Hver dag gikk han forbi bryggeriet og hørte lyden av arbeiderne, flaskene som klirret og kjente lukten av malt og ølbrygging.

Våre bryggere ble så fascinert av kunstneren, hans historie og ikke minst av hans kunst at de ønsket å brygge et eget øl som en hyllest til Gullvåg. Men hva skulle de brygge? Kildene til inspirasjon var jo så mange.

Det ble til at Gullvågs barndomsminner fra bryggeriet og kunstnerens egne smakspreferanser fikk bestemme. Brygget er en maltrik øl av typen dunkel. Navnet beskriver fargen, en medium mørk øl. Smaken er maltpreget, -slik Gullvåg refererte til i sine minner om lukten fra bryggeriet. Ofte tenker man på tysk dunkel, en såkalt Munchener Dunkel, når man referer til denne øltypen. Men vårt brygg er en såkalt Bohemian Dunkel. Bøhmen er en historisk region i Sentral-Europa som tidligere var en del av det tysk-romerske riket og hvor den historiske hovedstaden er Praha. Bohemian Dunkel bærer gjerne et tydeligere preg av humle og røstet malt enn sin bavariske bror. Vi har også benyttet Carabohemian malt.

Vår Bohemian dunkel er kobberfarget med ett tett skum. På lukt er den maltpreget, svakt sødmefull, med tydelige toner av nøtter og røstet malt. Også smaken er maltdrevet, svakt søtlig, røstet og med tydelig preg av nøtter. Noe hint av karamell, som forsterkes i en ettersmak med god lengde.

Ølet er matvennlig og vil gå til svært mange og ulike retter. Vi anbefaler kraftige kjøttretter, røkt kjøtt og fisk eller spekemat. Prøv den gjerne til ost som kvit- eller blåmuggost. Eirik på E.C. Dahls Pub og Kjøkken anbefaler speket rensdyrhjerte som matfølge. Lotta mener pers-mat passer enda bedre. Bryggerne er enige med begge to, men presiserer at den i tillegg godt kan nytes uten matfølge.

bottom of page