top of page
BETA-mørk-mockup.png
  • ALK: 9,8 %

  • IBU: 45

  • HUMLE: Brambling cross.

  • MALT: Pilsner, karamell og røstet bygg.

  • GJÆR: Dahlsgjær (undergjær)

  • BRYGGET MED: Kakaopulver, chipotlechili, anchochili og mulatochili.

  • LANSERT: August 2016. Kun en batch.

  • TILGJENGELIGHET: Kun fatøl. Ikke lenger tilgjengelig. Senere brygget i en litt heftigere variant, tilgjengelig på flaske. Nå utsolgt.

E.C. DAHLS BETA CCCP

Russian porter brygget med chilli og sjokolade.

CCCP er vår fjerde Beta-øl. Vi bruker betegnelsen Beta på de øl som våre bryggere lager for å eksprimentere og prøve ut nye ideer. Inspirasjonen til ølet kommer også ofte fra hyggelige og engasjerte leverandører vi treffer på vår vei. CCCP kombinerer dette.

Porter er en ølstil hvor smaken domineres av de mørke malttypene bryggeren benytter. Ofte kan smaker som mørk sjokolade, kaffe og kakao være fremtredende. Porter var en sentral ølstil i det historiske England og ble ofte brukt som handelsvare når engelskmennene seilte jorden rundt. Russerne var blant de ivrige kundene og ofte hadde ølet som solgt her høy alkoholstyrke. En av flere årsaker til dette var nok at alkohol konserverer. Som hos den nærtliggende ølstilen stout så har porter med høyere alkohol fått tilnavnet imperial eller russchian. Vår russian porter har 9,8 %.

På sin ferd mot Russland passerte de engelske handelsreisende de baltiske land som også falt for ølet deres. Ølstilen ble populær og etter hvert brygget i Baltikum på undergjær i motsetningen til engelsk porter som brygges på overgjær. Vi benytter vår 70 år gamle Dahlsgjær i vår porter og derfor kalles dette en baltisk porter.

Våre venner på Nidar tok kontakt med oss. De lurte på om vi hadde lyst på noe sjokolade vi kunne brygge øl på. Selvfølgelig hadde vi det! Vi synes også at sjokolade passer godt med chilli. Derfor har vi i tillegg brygget med flere typer chilli, hvorav chipotle med sin svake røykaroma er den mest dominante.

Like før brygget var ferdig sto vi en gjeng og prøvesmakte på vår nye, kraftige russchian porter. Etter første slurk kom navnet tvert fra vår venn Joakim: Chipotle Chili Chocolate Porter, -CCCP!

CCCP er et øl som gjerne kan nytes i fred og ro uten matfølge.
Den takler også fint en spicy, greasy bbq spareribs. Men det er til dessert vi har benyttet den mest. Vår kjøkkensjef Anders Myrstad lager en perfekt melkesjokolademousse med espressois hvor ølet er en god match. Vår servitør Kathinka Bergvin anbefaler CCCP til sjokoladedelice. Til slutt kommer et tips fra vår gode venn og svirebror kjøkkensjef Trond Aam: Seig sjokokrem og yoghurtis med chili, chilicrumble og røkt salt!

bottom of page