top of page
BETA-mørk-mockup.png
  • ALK: 6,6 %

  • HUMLE: Flere, inkludert centennial og citra.

  • MALT: 100 % Munich malt

  • IBU: 47

  • GJÆR Dahlsgjær (undergjær)

  • LANSERT August 2016. Kun en batch.

  • TILGJENGELIG Kun fat, begrenset volum. Utsolgt. Senere lansert som fast fatvariant.

E.C. DAHLS BETA N.I.P.L.

Norwegian India Pale Lager med centennial humle.

Dette er vår første Betaøl. Faktisk så var det det første brygget som ble brygget på vårt nye bryggverk. Vi bruker betegnelsen Beta på de øl som våre bryggere brygger for å eksprimentere og prøve ut nye ideer. Og vi mistenker at de også gjør dette for å brygge noe de har veldig lyst på selv…

NIPL ble brygget den 23 april 2016. Tanken var å brygge en bayervariant. Da E.C. Dahls Bryggeri ble etablert av Erich Christian Dahl i 1856 var det første brygget et bayerøl. Ølet kom på markedet i 1857 og bryggerimester var Kristoffer Olsen. Vårt brygg er derfor brygget kun med bayermalt.

Roger Løe er en av de bryggerne vi har hatt med oss lenge. Han hadde tatt vare på Dahlsgjæra fra det aller siste brygget vi gjorde på det forrige bryggverket. Denne undergjæren brukte vi på dette førstebrygget. NIPL ble slik en direkte forbindelse mellom det forrige og det nye bryggverket.

Bryggerimester Wolfgang Lindell har sin utdanning fra Munchen. Som kjent så står renhetsloven (das Rheinheitsgebot) sterkt her. Tilfeldighetene ville det slik at bryggedato 23 april falt sammen med 500 årsdagen for das Reinheitsgebot. Derfor feiret vi dagen med å brygge helt etter denne loven. Denne datoen var også tradisjonelt denne siste dagen i bryggesesongen i Bayern, og i mars og april brygget man gjerne ølet med mer humle og alkohol for å sikre holdbarheten.

Vi tror at man best tar vare på fortiden ved å se framover. Vårt bryggeri skal brygge mange nye, morsomme øltyper. Derfor valgte vi å hilse på fremtiden ved å tørrhumle ølet med fruktige, amerikanske humletyper. Vi følte vi ikke kunne kalle ølet en bayer lengre, men hva skulle vi kalle det? En i gjengen foreslo Norwegian India Pale Lager, NIPL. Ølstilen ble navnet og dermed var det duket for mange dårlige vitser.

Vi synes ølet er blitt et svært anvendelig matøl. På E.C. Dahls Pub og Kjøkken serveres det blant annet til langtidsbraisert svinekjøtt, høyrygg av okse og til vår dryaged burger.

bottom of page