top of page
BETA-mørk-mockup.png
  • ALK: 10,4 %

  • IBU: 35

  • HUMLE: Perle, Zeus.

  • MALT: Størdalsmalt fra Alstadberg Tradisjonsbryggeri, pilsnermalt, karamellmalt.

  • GJÆR: Belgian Ale

E.C. DAHLS BETA SKATVAL

Vårt andre samarbeidsbrygg. Brygget med tradisjonsbrygger Roar Sandodden fra Alstadberg, Skatval. En røyk-quadrupel med 20 % lokalt røykmalt.

Tenk deg at du blir invitert hjem til en hyggelig fyr. Først ser du hvordan har røyker sitt eget malt og deretter hvordan han brygger sitt eget øl med dette maltet. Deretter blir du invitert til bords på selvfisket og selvrøyket laks. Deretter slenges et egetrøykt elghjerte på bordet, selvsagt fra en elg mannen har skutt selv. Hodet henger på veggen bak deg. Til maten serverer han ølet sitt, en smaksopplevelse helt anderledes enn alt annet og som skapt for maten. Er det rart vi hadde lyst til å jobbe med Roar Sandodden?

Skatval er vår syvende BETA-øl og vårt andre samarbeidsbrygg. Ølet er brygget sammen med vår venn Roar fra Skatval på Stjørdal. Roar har her sitt eget lille bryggeri Alstadberg Tradisjonsbryggeri som spesialiserer seg på egenprodusert røykmalt og såkalt Stjørdalsøl. Dette er en type gårdsøl med historie tilbake til vikingetiden. Trolig kom øltypen med keltisk ølkultur fra de britiske øyer.

Roar har sitt eget såinnhus der tørkeprosessen foregår og hvor han røyker kornet på ved av ørder. Roar forener tradisjonen med engasjement og høy faglig kunnskap. For oss på E.C. Dahls Bryggeri har det vært lærerikt og interessant å brygge med Roar og besøke ham på Alstadberg Tradisjonsbryggeri. Vi er opptatt av lokale tradisjoner og råvarer og det får vi fullt monn her.

I brygget ble det brukt 20 % røykmalt fra Roar. Korntypen er domen slik i vårt øl Storfosna, men dette kornet kommer fra gården Tautra Søndre som Roar jobber tett med. Roar er også kjent for å ha jobbet med legenden Jørn Andersen fra Klostergården Bryggeri på Tautra.

Roar og Wolfgang ønsket å brygge et øl som både handlet om tradisjon og om nye impulser. I tillegg til Stjørdal ville vi til Belgia. Ølstilen ble dermed en Quadrupel med røykmalt. Det er helt sikkert flere som har brygget en smoke-quad, men det er garantert første gang det er brygget et slikt øl her på E.C. Dahls, tross vår 160 år lange historie.

Ølet har rent, tydelig og balansert røykpreg på nesen, kombinert med maltsødme og mørk tørket frukt. Fyldig og rund på smak, nærmest kremete tekstur. Balansert, krydret røykpreg. Dyp mørk frukt, mørke bær. Svisker og dadler. Tobakk og noe lakris og anis. Hint av Fernet. Lang avslutning.

Mat: Røykt elghjerte. Vilt eller kraftig rødt kjøtt. Gjerne servert med en mørk saus med kaffebønner røstet i pannen. Badsturøkt lammelår. Andebryst. Langtisstekt oksekjake med en kraftig og mørk saus. BBQ spicy spareribs. Hvalkjøtt. Selkjøtt og selpenis. Norsk spekemat. Kraftig blåskimmelost og Gamalost. Wolfgang som er fra Montana sier Buffalo.

Ølet er brygget i begrenset volum. Bryggerne lanserte ølet på Cafe Sara i Oslo sen mars 2016.. Nå er det utsolgt.

bottom of page