top of page
BETA-mørk-mockup.png
  • ALK: 7,3 %

  • HUMLE: Mosaic, Calypso og Amarillo.

  • MALT: Munich byggmalt, Domen byggmalt fra Storfosna Gods og røstet bygg. Rekkefølge etter mengde.

  • IBU: 50

  • BRYGGET MED: Kantareller.

  • LANSERT: Tomasmesse/solsnu 2016.

  • TILGJENGELIG: Kun fatøl i begrenset volum. Nå utsolgt.

E.C. DAHLS BETA STORFOSNA

En moderne stout brygget for årets mørkeste dag med malt fra Storfosna Gods.

Vår venn Øyvind Christensen er vokst opp på Lademoen med bryggeriet som en av sine naboer. Samfunnsengasjert storviltjeger, eiendomsinvestor, bonde og godseier…og nå med et mål om å bygge et eget malteri. Øyvind eier den historiske eiendommen Storfosna Gods ytterst i havgapet på Fosen. Her ønsker han å dyrke korn til ølbrygging og er kommet langt i innkjøringsfasen. Planen er også å malte kornet selv i eget malteri.

Kornsorten Øyvind dyrker kalles domen og er en historisk byggsort som egner seg godt til ølbrygging. Den er relativt arbeidskrevende og dyrkes nå sjelden i Norge. Målet er å dyrke økologisk.

Å brygge med lokalt malt er noe som interesserer oss. E.C. Dahls Bryggeri har signert Det Trønderske Matmanifest og leter konstant etter gode, lokale råvarer. Sammen med bryggerimester Ulrik Bjerkeli på ØX har vår bryggerimester Wolfgang Lindell hjulpet Øyvind med kunnskap og innspill. Wolfgang, som for øvrig er utdannet malter, har også besøkt Øyvind på Storfosna.  Her fikk han se nærmere på forholdene (og drikke litt av ølet til Øyvind).

For å teste maltet fra Storfosna så har både ØX og vi brygget med det. Vårt øl er en moderne stout, eller amerikansk stout om du vil. Siden ølet skulle lanseres på årets mørkeste dag så var det naturlig at også ølet måtte være mørkt. Og så er jo vi glade i humle! Gode aromahumler til tørrmodning og i tillegg høy bitterhet måtte til.

Tidligere på høsten hadde vi sendt vår restaurantør til skogs for å plukke noen kilo kantareller til oss. Siden lokale råvarer var et tema så ville vi nå brygge med disse kantarellene. Dermed bidrar soppen med umami…

Storfosna er et øl som kan nytes med og uten mat. Kraftige kjøttretter som oksekjake fungerer til ølet, men også robuste sjokolade- eller lakrisdesserter.

bottom of page