top of page
cccp-mockup.png
  • ALK: 9,8 %

  • IBU: 45

  • HUMLE: Brambling cross.

  • GJÆR:  Dahlsgjær (undergjær)

  • BRYGGET MED: Kakaopulver, chipotlechili, anchochili og mulatochili.

  • LANSERT: Til serveringssteder september 2017.

  • TILGJENGELIGHET: 0,75 flaske. En batch. Nå utsolgt.

E.C. DAHLS CCCP

CCCP, -Chipotle Chili Chocolate Porter.

For all del, vi liker å være hyggelig vi. Men det er dager da vi ønsker å bevege oss inn i den mørkere delen av verden. Ta av silkehanskene. Ikke gi våre venner en klem. Men heller gi dem en CCCP.

CCCP er det andre ølet ut i vår eksperimentserie. Ølet hadde sin forgjenger i et BETA-brygg. Vi klarte aldri å glemme dette brygget og hadde veldig lyst til å brygge det igjen. Men i korte trekk ville vi ha mer av alt denne gangen.

Porter er en ølstil hvor smaken domineres av de mørke malttypene bryggeren benytter. Ofte kan smaker som mørk sjokolade, kaffe og kakao være fremtredende. Porter var en sentral ølstil i det historiske England og ble ofte brukt som handelsvare når engelskmennene seilte jorden rundt. Russerne var blant de ivrige kundene og ofte hadde ølet som solgt her høy alkoholstyrke. En av flere årsaker til dette var nok at alkohol konserverer. Som hos den nærliggende ølstilen stout så har porter med høyere alkohol fått tilnavnet imperial eller russian. Vår russian porter har 9,8 %.

På sin ferd mot Russland passerte de engelske handelsreisende de baltiske land som også falt for ølet deres. Ølstilen ble populær og etter hvert brygget i Baltikum på undergjær i motsetningen til engelsk porter som brygges på overgjær. Vi benytter vår 70 år gamle Dahlsgjær i vår porter og derfor kalles dette en baltisk porter.

Våre venner på Nidar tok kontakt med oss. De lurte på om vi hadde lyst på noe sjokolade vi kunne brygge øl på. Selvfølgelig hadde vi det! Vi synes også at sjokolade passer godt med chilli. Derfor har vi i tillegg brygget med flere typer chilli, hvorav chipotle med sin svake røykaroma er den mest dominante. Vi ville sørge for at chilismaken var både tydelig og sterk. Derfor brukte vi mye av den og sørlig chipotle som også har en tydelig røyksmak. Derav navnet CCCP: Chipotle Chili Chocolate Porter.

CCCP er et øl som gjerne kan nytes i fred og ro uten matfølge. Den takler også fint en spicy, greasy bbq spareribs. Men det er til dessert vi har benyttet den mest. Vår kjøkkensjef Anders Myrstad lager en perfekt melkesjokolademousse med espressois hvor ølet er en god match. Vår servitør Kathinka Bergvin anbefaler CCCP til sjokoladedelice. Til slutt kommer et tips fra vår gode venn og svirebror kjøkkensjef Trond Aam: Seig sjokokrem og yoghurtis med chili, chilicrumble og røkt salt!

bottom of page