top of page
nipl.png
  • ALK: 6 %

  • HUMLE: Tørrhumlet med centennial og mosaic.

  • MALT: Bygg. 100% bayermalt.

  • GJÆR:  Dahlsgjær (lager).

  • TILGJENGELIG: Lansert mars 2018. På fat i hele Norge. Nå utsolgt.

E.C. DAHLS N.I.P.L.

Norwegian India Pale Lager. En humledrevet historieforteller.

Dette er historien om en BETA-øl som vi likte så godt at vi brygget den på nytt slik at flere skulle få smake den. N.I.P.L. var det det første brygget som ble brygget på vårt nye bryggeri, nærmere bestemt 23 april 2016. Et øl fylt opp med både fortid og framtid.

Da E.C. Dahls Bryggeri ble etablert av Erich Christian Dahl i 1856 var det første brygget et bayerøl. Ølet kom på markedet i 1857 og bryggerimester var Christoffer Olsen. Derfor ønsket vi å brygge en bayerøl som en liten hyllest til vår fortid.

Bryggerimester Wolfgang Lindell har sin utdanning fra München. Som kjent så står renhetsloven (das Rheinheitsgebot) sterkt her. Tilfeldighetene ville det slik at datoen vi brygget falt sammen med 500-årsdagen for das Reinheitsgebot. Så vi feiret dagen med å brygge helt etter denne loven. Denne datoen var også tradisjonelt denne siste dagen i bryggesesongen i Bayern, og i mars og april brygget man gjerne ølet med mer humle og alkohol for å sikre holdbarheten. Men vi ville ikke at ølet kun skulle handle om fortiden, så vi erstattet de tyske humletypene med den amerikanske centennial.

Vi følte vi ikke kunne kalle ølet en bayer lengre, men hva skulle vi kalle det? Det smakte ikke som en bayer, mer som en India Pale Ale. Men det var jo en lager, ikke en ale. Og hva med den norske delen av historien her? En i gjengen foreslo Norwegian India Pale Lager, – N.I.P.L. Ølstilen ble navnet og dermed var det duket for mange dårlige vitser.

N.I.P.L. er en «hoppy lager» som er brygget med den legendariske og fruktige Dahls-gjæren. Den er tørrhumlet med centennial som ofte referes til som «juicy fruit». 100 % bayermalt gir en svak, men balansert sødme i ølet.

N.I.P.L. fungerer fint som en tørsteslukker, ølet er også blitt et svært anvendelig matøl. På E.C. Dahls Pub og Kjøkken serveres det blant annet til langtidsbraisert svinekjøtt, høyrygg av okse og til vår dryaged burger.

bottom of page