E.C. DAHLS
PER IVAR BRUN ALE
Brown Ale oppkalt etter en av våre beste menn.
Det nest beste i verden er å jobbe i et bryggeri. Det beste i verden er å jobbe i et bryggeri med egen restaurant.
Og vår restaurant er god. Så når Lotta og Vegard ønsket seg et nytt, maltrikt brygg for å matche sine kjøttretter måtte vi selvsagt fikse det. Sammen ble vi enige, -det måtte bli en brown ale. Og selvsagt inviterte vi de to med på selve bryggingen. Begge er pasjonerte hjemmebryggere og begge har god kunnskap om øl.
Bryggeriet hadde sitt julebord i perioden vi planla dette brygget. Som kjent blir man ofte litt ekstra kreativ sånn omtrent etter kaffen på slike tilstelninger. Vi satt og diskuterte hva denne brown alen skulle hete da våre øyne hvilte på vår blide kollega Per Ivar Brun. Og vi fikk et klart øyeblikk. Det måtte bare bli Per Ivar Brun Ale og mannen måtte bli med å brygge han også!
Men for all del; Det er virkelig ikke bare etternavnet som gjør at vi ønsker å hylle Per Ivar med dette brygget. Han har nemlig i hele 40 år gjort en kjempeinnsats for E.C. Dahls Bryggeri.
Som lærling i et lokalt elektrikerfirma i Strandveien, var hans første oppdrag i 1969 for det som da het Aktiebryggeriet E.C. Dahls. Deretter var det stort sett her på bryggeriet han hadde sine oppdrag til han i mars 1976 ble ansatt hos oss. Og her var han en dyktig og blid ansatt helt til han i 2016 skulle pensjonere seg. Men fyren ville jo ikke gå hjem! Så siden vi hadde god bruk for hans kunnskap som automatiker så ble vi enige om å bruke ham på såkalt «tilkalling». Og siden vi den perioden hadde bygd om hele bryggeriet skulle det bli mye «tilkalling». Og det er det fortsatt.
Men han har avslørt et ønske som det i løpet av de 40 årene aldri ble noe av; Han hadde lyst til å være med å brygge et øl. Ja, så var det på høy tid!
Vi ville gjøre dette brygget relativt tradisjonelt og benyttet både engelsk gjær og humle. Av malt ble det blant annet benyttet Maris Otter.
Per Ivar Brun Ale er klassisk brown ale, maltrik og røstet. Den engelske ale-gjæren gir fin frukt og ølet har en tør balanse og lang ettersmak. Passer til? Kjøtt! Og for Per Ivars del sannsynligvis også til medlemsmøtene i Dahlsølets Venner.
-
ALK: 6
-
IBU: 22
-
MALT: Maris Otter, Munich, Cara.
-
GJÆR: Engelsk ale.
-
HUMLE: Golding, Hallertauer Blanc.
-
TILGJENGELIG: Lansert mars 2019, kun på fat i begrenset volum.