top of page
storebjørn-2017.png
  • ALK: 9 %

  • IBU: 30

  • MALT: Byggmalt

  • GJÆR: Belgisk alegjær

  • BRYGGET MED: Karve, stjerneanis, fennikelfrø, appelsinskall og korianderfrø.

  • LANSERT: Sen oktober 2017.

  • TILGJENGELIG: Flaske og noe svært begrenset volum på fat.

E.C. DAHLS STORE BJØRN 2017

Et juleøl brygget med akevittkrydder for tradisjonell norsk julemat.

Dette ølet ble brygget mens vi gledet oss til jul. Og når vi gleder oss til jul så gleder vi oss til tradisjonsrik norsk julemat, juleøl og akevitt. Så hvorfor ikke brygge noe som feiret alle de tre tingene?

På E.C. Dahls Bryggeri har vi lange tradisjoner for å brygge juleøl. Samtidig har familien Lysholm som har vært sentral i bryggeriets historie. Når vår grunnlegger Erich Christian Dahl døde i 1882 var Lysholmfamilien blant de som overtok bryggeriet. Lysholm er som kjent også sentral i norsk akevitthistorie og slik har vi her på bryggeriet lært å sette stor pris på denne drikken.

Derfor ville vi brygge med akevittkrydder. Vi valgte karve, stjerneanis, appelsinskall, fennikelfrø og korianderfrø. Av disse er vi spesielt glad i karve. Og vi er så heldige at noe av verdens aller beste karve dyrkes kun en drøy times kjøretur nord for bryggeriet. Så vi tok turen til Inderøy, ble vel tatt i mot av bøndene som dyrket det og fikk med oss hjem fersk, smaksrik karve av beste sort.

For at krydderne ikke skulle overskygge de andre smakene i ølet valgte vi å brygge en stil nært en robust belgisk trippel som kunne takle krydderet. Ølstilen har et tydelig fenolsk preg fra gjæren som vi mene kunne passe godt med krydderet.

Vi har brygget dette ølet for norsk julemat. Det egner seg sammen med tradisjonell julemat som svineribbe, svinestek og pinnekjøtt. Aller mest koser vi oss når vi kan dekke opp tradisjonell julefrokost første juledag. Da setter vi fram gravlaks med en sterk sennepsaus som vi synes kler ølet svært godt. Men vår største favoritt til ølet er blåskimmelost og særlig Kraftkar fra Tingvollost.

Store Bjørn Juleøl har en gyllen farge og et tett skum som holder lenge. Aromaen tydelig preget av toner fra belgisk gjær som gir et fruktig krydderpreg som er i harmoni med noter fra akevittkrydder. Ølet er svært fyldig og komplekst med en rik smak. Smaken er tydelig preget av akevittkrydder med god balanse mellom krydder, det fenolske gjærpreget og sødme. Sødmen er avdempet og ølet har en lang ettersmak. Nytes best ved 8 °C – 12 °C i gode ølglass med stett.

bottom of page