york-mockup.png
  • ALK: 4,6 %

    MALT: Pilsnermalt, karamellmalt og umaltet hvete.

  • HUMLE: Tørrhumlet med El Dorado, Mosaic og Cascade.

  • GJÆR: US Ale Yeast

  • IBU:35

E.C. DAHLS

YORK IPA

En gylden og humlearomatisk session IPA.

India Pale Ale er etter hvert blitt en kjent ølstil for de aller fleste ølinteresserte. York IPA er en session IPA. Session er et uttrykk bryggere benytter på et øl med et lavere alkoholinnhold enn hva ølstilen vanligvis har. Brygging av session kom gjerne som et ønske om å slukke tørsten med noe som ikke hadde for høyt alkoholinnhold. York IPA er likevel et øl som tydelig bærer preg av humle.

Hos et besøk på vårt søsterbryggeri Brooklyn Brewery i New York stiftet vår bryggerimester Wolfgang Lindell bekjentskap med humletypen El Dorado og fikk straks lyst til å brygge med den. Han mente også at den ville balensere godt med humletypene cascade og mosaic og dermed blir disse tre brukt når vi tørrhumler York IPA. Tørrhumling innebærer at vi tilsetter humle på lagertank i siste fase av bryggingen hvor vi på den måten henter enda mere aroma ut av humlen.

Derfor ville kanskje ikke dette ølet blitt til uten våre venner i New York. Eller New Jorvik som byen kunne hett om ikke britene i sin tid hadde endret navnet på Jorvik til York. Jorvik, den gamle kystbyen som norske vikinger i sin tid grunnla. Så uten Brooklyn Brewery ingen York IPA. Og uten oss nordmenn intet New York. Dette er jo åpenbart, ikke sant?

York IPA lukter friskt av citrusfrukter som mandarin og grapefrukt. Ren og crisp aroma som også inneholder et lite tropsik hint. Smaken er også crisp og citrusfruktig med balansert bitterhet. Ølet nytes enten uten mat eller til hamburger, pizza eller varme sandwicher.