top of page
grizzly.png
  • FORPAKNING: Kun fat.

  • LANSERT: På Bryggerifestivalen i Trondheim august 2023. Begrenset volum.

  • ALLERGENER: Maltet bygg, maltet hvete.

Bruk av alkohol kan gi ulike skadevirkninger. Nærmere informasjon finner du her: https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/alkohol/alkohol-og-helse

E.C. Dahls Grizzly No. 1: Loud’N’Proud Imperial Stout

Loud’N’Proud er første brygg ut i vår Grizzly-serie. En mørk og stor imperial stout.

Grizzly er vårt nye, lille bryggverk der vi kan leke oss med nesten alle de ølstiler vi vil. Oppkalt er den lille hunden til vår gode venn Joakim Losin, står dette lille bryggeriet trygt plassert i brygghuset vårt.

Første brygg ut er Loud’n’Proud, en sterk stout signert vår kvalitetssjef Viggo. Viggo er en pasjonert hjemmebrygger og som noen sikkert allerede har forstått, et metallhode som ser svart på livet. Her presenterer vi en imperial stout på 12 %. Forvent smaker av røstet malt, kaffe, mørk sjokolade og noe lakris.

Ølet er brygget i svært begrenset volum og er kun å få på Bryggerifestivalen Trondheim 3-5 august 2023.

 

 

 

Her følger Viggos oppskrift til dere som vil brygge ølet hjemme.

Brygget ble laget på en BrewTools B150 pro. Dette er en stor kjele som gir ca. 120 L vørter til gjæringskaret. Bryggeren må tilpasse resepten til sitt oppsett.

Malt:

  • 16 kg Best Munich malt (15 EBC) – 25,8%

  • 16 kg Crisp Maris Otter Pale Ale malt – 25,8%

  • 10 kg Weyermann Wheat Pale malt – 16,1%

  • 6 kg Castle Malting Wheat Crystal malt – 9,7%

  • 6 kg Thomas Fawcett Dark Crystal malt – 9,7%

  • 5 kg Thomas Fawcett Amber malt – 8,1%

  • 3 kg Thomas Fawcett Chocolate malt – 4,8%

  • 3 kg Muscovado sugar – tilsettes 15 min kok.

 

Humle:

  • Bitterhumle: Herkules 16,3% @ - 290 g, 60 min kok – 63,8 BU

  • Smak: East Kent Goldings 5,6% @ - 50 g, 1 min kok – 0,2 BU

  • Smak: Willamette 5,5% @ - 50 g, 1 min kok – 0,2 BU

Gjær:

  • WLP002 English Ale Yeast – 1 L pitches ved start.

  • WLP001 California Ale Yeast – 0,5 L pitches ved 1.040 – 1.061/10 – 15°P

 

Tilsetninger:

  • 45 g kalsiumklorid – tilsettes i mesk

  • 25 g kalsiumkarbonat (kalk) – tilsettes i mesk

  • 10 g kalsiumsulfat (gips) – tilsettes i mesk

  • 1 g Servomyces (deaktivert gjær, næring til gjær) – tilsettes ved 10 min kok

  • 5 stk Whirlflock (klarningsmiddel) – tilsettes ved 10 min kok

 

Meske-/kokeprofil.

  • 67°C 90 min

  • 78 °C 15 min

  • Kokes i 60 min

 

Gjæringsprofil:

  • 20 °C - 14 dager - Primær

  • 2 °C - 3 dager - Cold Crash

  • 2 °C - 7 dager – Karbonering ved 0,8 bar trykk

  • 4 °C – Ca. 30 dager eller lengre – Modning

 

Targets:

  • Brygghuseffektivitet: ca. 65%

  • Meskeeffektivitet: ca. 67,5%

  • Pre-boil SG: 1.095 / 22,7 °P

  • OG: 1.111 / 26,2 °P

  • FG: 1.019 / 4,8 °P

  • BU: 64

  • Farge (EBC): 122

  • ABV: 12%

  • Vørtervolum gjæringskar: ca. 120L

Kommentar:

Dette er et relativt komplisert brygg der man i praksis overskrider bryggeren maltkapasitet. Dette ble løst ved å splitte maltet i to batcher (alle sortene) for så kjøre en dobbel-mesk. Vi løste dette på følgende måte:

 

  • Varm 120 L vann til mesketemperatur

  • Mesk så inn halvparten av maltet og mesk i 90 min ved 67 °C

  • Løft maltkurven og sil av vørter

  • Skyll med vann til man oppnår 120 Liter væske i kjele

  • Sett masken til side og rengjør maltkurven og sette denne tilbake i kjelen

  • Mesk inn siste halvpart av maltet og mesk ved 67 °C i 90 minutter

  • Kjør utmesk ved 78 °C i 15 min og skyll med varmt vann (ikke over 78 °C) til man oppnår et kokevolum på ca. 140 L.

  • Kok og tilsett humle som forklart.

 

Vi har på dette brygget valgt å bruke to sorter gjær. WLP002 gir en god smaksprofil med typisk engelsk karakter. WLP001 gjærer brygget lengre ut når den engelske ølgjæra ikke lengre klarer å dra ned gravity. Dette gir en robust og fyldig stout, men som samtidig ikke blir for søt.

bottom of page