STG-mockup.png

MOTORPSYCHO / E.C. DAHLS S.T.G.

Andre batch av ufiltrert eksport brygget med våre gode naboer Motorpsycho.

I ettertid er det vanskelig å se helt hvor dette samarbeidet startet. Tilbake til den tiden hvor Bent og Snah hadde sitt første møte med Dahls Eksport? Eller når vi første gang hørte Lobotomizer og straks ble fan? Eller at vi holder til i det samme nabolaget hvor vi har felles venner, -som førte til at vi en dag sto sammen inne i bryggeriet og drakk Dahls rett fra tanken. Uansett, vi er stolte og lykkelige over å ha fått brygge S.T.G. med Motorpsycho.

Om det mot formodning skulle være noen av dere som ikke helt kjenner til Motorpsycho, så kunne vi peise på med informasjon om et utall album, en hardcore fanskare både i og langt utenfor Norges grenser, og om panegyriske anmeldelser. Vi kunne fortalt at de har levert ypperste kvalitet innen et utall sjangre, samarbeidet med de beste og gitt konserter som er for historiebøkene. Størrelser som Thurston Moore og Torgeir Lund er fans. Høyt. Tøft. Vakkert. Prisvinnende. Trivelig. Integritet. Inspirerende. Mangfoldig. Ufiltrert. Eksport.  Og alt dette ville kun være innledningen på et ti-binds verk om Motorpsycho. Så vi nøyer oss med å fortelle de uinnvidde dette: Motorpsycho er verdens beste band.

Men det ikke så mange visste er at Bent, Snah og Tomas har greie på øl og på smak. La oss være helt tydelig: Dette er ikke noe jippo. Bandet har vært 100 % delaktig i hva vi skulle brygge sammen og hvilken retning det skulle gå. De var selvsagt med på selve bryggedagen og ikke minst smakte og diskuterte justeringer underveis. Det betyr at om du ikke liker ølet så kan du skylde på dem. Men slapp av, du liker det.

Ølstilen er en ufiltrert eksport. Noe som kler Motorpsycho på mange måter. Og det er favorittølstilen til mange her på bryggeriet. Eksport er en norsk tradisjon som i hovedsak er en alkoholsterk pilsner. Denne er 6 %. Navnet er selvforklarende. Ølstilen export ble opprinnelig brygget for å sendes ut av landet og ølet måtte derfor ha bedre holdbarhet. Alkohol og humle bidrar til holdbarhet og man brygget derfor sterkere og med mer alkohol.

På et tidspunkt ble eksporten mindre, men det norske markedet hadde fått smaken på denne type øl. Dermed ble export ble til eksport. (Senere fikk vår bransje et akutt behov for å jåle seg til og begynte å kalle ølet Gold og Extra Gold. Vi er ikke der).

Vi har brygget en eksport med noen små tvister. For det første ønsket vår bryggerimester Wolfgang å bruke tyske, noble humler. Ikke ukjente smaker for et band som har turnert mye i Mellom-Europa. I tillegg har vi brygget med en anelse hvete.

Men ølet sjel består først og fremst av den gjæren vi har benyttet. Vi har brygget med vår lagergjær her i Trondheim i mer enn 70 år. Her får den til de grader skinne. Dahlsgjæra er viden kjent for sine estere som fruktighet til smaken. Her er den en tydelig del av smaksbildet.

Vårt øl heter S.T.G. Fans av Motorpsycho kjenner S.T.G. (Sonic Teenage Guinevere) som en fabelaktig låt fra albumet Blissard. Et album som utelukkende består av fabelaktige låter. (Midtnytt: Bent nevnte for øvrig noe om «Sterkt Trøndersk Goill»).

S.T.G. er et matvennlig øl og et svært allsidig sådan. Ølet har nok sødme til å takle både sterk og salt mat, og nok bitterhet til å gå til fet mat. S.T.G. vil kunne fungere godt til hvit fisk og svinekjøtt. Prøv den til spicy hummus. Den vil kle kraftige vegetarretter med ikke for bitre rotfrukter. Men først og fremst er dette et øl som vil kle høy musikk.

  • ALK: 6,2 %

  • MALT: Bygg. Umaltet hvete.

  • GJÆR: Dahls lagergjær.

  • HUMLE: Tyske, noble humler. Hele humlekroner.