Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger etter Åpenhetsloven for E.C. Dahls Bryggeri AS for perioden 1. januar - 31. desember 2023
Generelt
E.C. Dahls Bryggeri er Midt-Norges største bryggeri. Med våre 25 medarbeidere jobber vi hver dag for å kunne tilby norske forbrukere de beste ølopplevelsene.
E.C. Dahls Bryggeri har sitt produksjonsanlegg og kontor på Lademoen i Trondheim.
E.C. Dahls Bryggeri eies av Carlsberg Group, et av verdens ledende bryggerier, med over 140 merkevarer og 31.000 ansatte. Carlsberg har sentralisert innkjøpsfunksjonen i et eget selskap, Carlsberg Supply Company AG, som er lokalisert i Sveits. Carlsberg Supply Company AG er heleid av Carlsberg Group. Verken Carlsberg Group eller Carlsberg Supply Company AG er omfattet av Åpenhetsloven.
Carlsberg Supply Company AG er ansvarlig for de globale innkjøpsprosessene, og gjør det meste av innkjøp av råvarer, materialer og ingredienser på vegne av alle selskapene i konsernet, inkludert E.C. Dahls Bryggeri. Carlsberg Group har etablert et menneskerettighetsprogram og gjennomfører aktsomhetsvurderinger på vegne av konsernet. E.C. Dahls Bryggeri jobber sammen med Carlsberg Group for å sikre ansvarlighet i alle ledd i verdikjeden. Du kan lese mer om det i Carlsberg Groups menneskerettighetsrapport for 2023 her.
Vårt styringssystem for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
Ivaretakelse av menneskerettighetene og ansvarlige arbeidsforhold er forankret i selskapets ledelse, i våre overordnede policyer og styrende dokumenter. Alle policyer er godkjent av ledelsen i Carlsberg, og gjelder for alle selskapene i konsernet , herunder E.C. Dahls Bryggeri, og for alle ansatte.
Policyer og retningslinjer
-
Menneskerettighetspolicyen vår er basert på FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. Policyen stiller blant annet krav til arbeidstid, lønn og frihet til å delta i fagforeninger, og den har et forbud mot barnearbeid og diskriminering. Menneskerettighetsmanualen beskriver nærmere våre menneskerettighetsforpliktelser, og gir en veiledning i hvordan vi skal jobbe for å overholde våre forpliktelser i et praktisk perspektiv.
-
De etiske retningslinjene definerer våre etiske verdier som alle ansatte skal etterleve i sitt daglige arbeid. Retningslinjene beskriver selskapets forventninger til de ansatte, og dekker tema som for eksempel diskriminering, trakassering, HMS, anti-korrupsjon, gaver og bevertning, interessekonflikter, sanksjoner, konkurranserett, og innsidehandel. Det jobbes kontinuerlig med en bevisstgjøring rundt disse temaene med våre ansatte. I 2023 ble det blant annet gjennomført e-læringskurs rundt temaet seksuell trakassering.
-
Vår Supplier & Licensee Code of Conduct stiller blant annet krav til overholdelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold hos våre leverandører og samarbeidspartnere. Denne viderefører prinsippene som ligger til grunn for vår menneskerettighetspolicy, og stiller krav til overholdelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold hos våre leverandører og underleverandører. I tilfeller der det avdekkes at kravene ikke overholdes, tar vi dette opp med den aktuelle parten for å sikre etterlevelse av våre krav og forventninger, og eventuelt oppstiller en frist for å rette opp forholdet. Vi søker alltid positiv endring, og det er kun dersom kritikkverdige forhold ikke utbedres, at en avslutning av samarbeidet vurderes. Å avslutte et samarbeid vil gjøres på en ansvarlig måte.
-
Vår Diversity & Inclusion Policy forsterker vår nulltoleranse mot diskriminerende adferd og trakassering, og forankrer vår DE&I-forpliktelser gjennom en fire-pilar-tilnærming som inkluderer å gi ansatte rettferdig tilgang til muligheter.
-
Anti-korrupsjons-policyen forplikter Carlsberg og E.C. Dahls Bryggeri til å drive etisk forretningsvirksomhet med høy grad av integritet. Formålet med policyen er å presentere og forklare forbudene mot bestikkelser og korrupsjon, samt sette søkelyset på at korrupsjon er et stort hinder for å bekjempe fattigdom.
-
HMS-policyen beskriver konsernets forpliktelser til å fremme en «nullulykkes-kultur», og definerer kravene for å håndtere helse- og sikkerhetsrisikoer for alle våre ansatte, og for alle som jobber på eller besøker våre lokasjoner.
-
Bærekraftpolicyen beskriver hvordan vi jobber med å forhindre og kontrollere miljørisikoer i forbindelse med våre forretningsvirksomhet.
-
Ansvarlig drikke-policyen beskriver hvilke forventninger vi har til våre ansatte om ansvarlig alkoholinntak for å forhindre alkoholrelatert skade og for å promotere en sunn drikkekultur.
-
Varslingsmanualen beskriver hvordan ansatte kan varsle om kritikkverdige forhold gjennom vårt «SpeakUp»-system. Se nedenfor for en mer detaljert beskrivelse av varslingsrutinen vår.
Opplæring
Alle ansatte må gjennom en opplæring i våre etiske retningslinjer. Videre er det obligatorisk å gjennomføre e-læringskurs innenfor anti-korrupsjon, menneskerettigheter, bærekraft, seksuell trakassering, HMS, og ansvarlig alkoholkonsum.
Aktsomhetsvurderinger
Innkjøpsprosessen i Carlsberg-systemet er sentralisert. Carlsberg inngår majoriteten av leverandøravtalene på vegne av E.C. Dahls Bryggeri. Risikovurderinger og aktsomhetsvurderinger gjennomføres derfor sentralt på vegne av konsernet og E.C. Dahls Bryggeri. De leverandøravtalene som inngås lokalt av E.C. Dahls Bryggeri inngår i lokale aktsomhetsvurderinger ved siden av den sentrale prosessen.
Metodikk for aktsomhetsvurderinger
Vårt rammeverk for aktsomhetsvurderinger er basert på FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og OECDs modell for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv (se figur).

Carlsberg har implementert en robust aktsomhetsvurderingsprosess, hvor det jobbes med å implementere tiltak for å håndtere faktiske og potensielle negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Det gjennomføres risikovurderinger på både konsern- og leverandørnivå, og det er implementert prosesser for å vurdere leverandørrisiko før det inngås en avtale med en ny leverandør.
Carlsberg har implementert Sedex som verktøy. Sedex er et av verdens største samarbeidsplattformer for deling av ansvarlige innkjøpsdata innen supply chain, og har mer enn 75.000 medlemmer. Ulike Sedex-verktøy benyttes for å screene, risikovurdere og revidere relevante leverandører for menneskerettighetsrisiko. Sedex’ revisjonsmetodikk, SMETA (Sedex Members Ethical Trade Audit), er designet for å hjelpe og beskytte arbeidere fra utrygge arbeidsforhold, overarbeid, diskriminering, lav lønn, og tvangsarbeid. Det er kun Sedex-godkjente leverandørselskaper som kan gjennomføre en SMETA-revisjon. Sedex har også en funksjon hvor leverandører kan linke seg til andre medlemmer av plattformen, og slik kan for eksempel en kunde få tilgang til revisjonsresultater av en leverandør initiert av en annen kunde. På denne måten reduserer man risikoen for revisjonsfatigue og gjør arbeidet med aktsomhetsvurderinger mer effektivt.
Carlsberg er også medlem i AIM-Progress, som er et forum for ledende FMCG-produsenter (Fast Moving Consumer Goods). AIM-Progress jobber for å påvirke menneskers liv positivt og sikre respekt for menneskerettighetene. Her deles beste praksis for ansvarlige innkjøp med andre FMCG-produsenter, og det samarbeides om å bygge kompetanse blant leverandører ved å bruke eksterne eksperter.
Videre er det implementert en prosess hvor alle nye leverandører med en medium eller høy risikoprofil blir screenet og monitorert for korrupsjon- og sanksjonsrisiko og/eller -brudd ved å bruke Compliance Catalyst fra Moodys som verktøy.
Identifiserte risikoer
I 2023 ble følgende menneskerettighetsrisikoer identifisert:
-
Risiko for tvangsarbeid og kritikkverdige arbeidsforhold i leverandørkjeden for innkjøp av råvarer og produkter.
-
Risiko for uansvarlig drikking som kan føre til dårligere helse og sikkerhet.
-
Risiko for at landrettigheter i vår jordbruksleverandørkjede, i oppkjøp og i nye investeringer, ikke blir respektert.
-
Risiko for arbeidsulykker i vår egen virksomhet.
Følgende leverandørkategorier anses å ha høyere risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold:
-
Råvareleverandører, inkl. smaks- og jordbruksleverandører
-
Transport- og logistikkleverandører
-
Produksjon av reklamemateriell, herunder særlig produksjon av klær, plastikk og glass
-
Emballasjeprodusenter
I 2023 ble det ikke avdekket brudd på menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold i E.C. Dahls Bryggeri’s leverandørkjeder. Hos noen av våre leverandører ble det imidlertid avdekket mindre avvik i HMS-rutiner. I disse tilfellene ble leverandørene bedt om å utbedre situasjonen. Avvikene har i ettertid blitt lukket.
Varslingsrutiner
Carlsberg og E.C. Dahls Bryggeri har et etablert varslingssystem – «SpeakUp». Varslingssystemet er forankret i de etiske retningslinjene. Vår varslingsmanual beskriver hva varsling er, hvorfor det er viktig å varsle, hvilke kritikkverdige forhold man kan varsle om, og hvilke ulike varslingskanaler man kan bruke. Det oppfordres til å ta opp kritikkverdige forhold med linjeleder, ledelsen eller styret. Det er også anledning til å bruke Carlsbergs SpeakUp- onlineplattform, Conversent, som administreres av en uavhengig tredjepart, og hvor man kan kommunisere anonymt. Også eksterne parter kan varsle om kritikkverdige forhold via Conversent.
E.C. Dahls Bryggeri hadde ingen varslingssaker i 2023.
Fokus i 2024
Neste år vil fokuset være på å ytterligere styrke prosessen for risikovurdering av leverandørporteføljen og prosessen for aktsomhetsvurderinger, i tett samarbeid med Carlsberg, for ytterligere å begrense risikoen for brudd på menneskerettighetene og for å sikre ansvarlige arbeidsforhold.
Videre vil vi ta sikte på å gjennomføre enda flere SMETA-revisjoner av relevante leverandører. Vi vil ha fokus på å følge opp våre leverandører for å sikre at nødvendige tiltak blir implementert, dersom det blir identifisert høy risiko eller uakseptable avvik.
I 2024 skal det også gjennomføres en koordinert SpeakUp-kampanje i alle markedene i regi av SpeakUp-teamet i Carlsberg. Formålet med kampanjen er å sette et ekstra fokus på hva varsling er, hva man kan varsle om, og hvordan man kan varsle.
I tillegg skal vår menneskerettighetspolicy og -manual og Supplier & Licensee Code of Conduct gjennom en oppdatering.
***
Trondheim, 25.06.2024
