top of page
storebjørn-2016.png
  • ALK: 9 %

  • IBU: 30

  • HUMLE: Flere, inkludert sorachi ace.

  • MALT: Byggmalt

  • GJÆR: Belgisk overgjær.

  • BRYGGET MED: Karve, stjerneanis, appelsinskall, fennikelfrø og korianderfrø.

  • FAT: Modnet på fat av europeisk eik fra 1930. Fatene har vært benyttet til Lysholm Linie Aquavit.

  • LANSERT: Oktober 2016.

  • TILGJENGELIG: Flaske i begrenset volum. Fat i svært begrenset volum. Nå utsolgt.

STORE BJØRN JULEØL 2016

Lys, utradisjonell juleøl brygget for å passe til norsk julemat.

Dette juleølet er en hyllest. For det første er det en hyllest til en annen av de tradisjonsrike drikkene som hører julen til, nemlig akevitt. Og for det andre er det hyllest til familien Lysholm som har betydd mye både for vårt bryggeri og for akevitten i Norge.

Vi ønsket å brygge med akevittkrydderiene karve, stjerneanis, appelsinskall, fennikelfrø og korianderfrø. Karven fikk vi fra Inderøy der vi selv besøkte produsentene. Inderøy er en viktig leverandør av karve til akevitt og er kjent for å levere karve i verdensklasse. Ut ifra dette ønsket vi å brygge en stil nært en robust belgisk trippel med tydelig fenolsk preg fra gjæren som kunne gå godt overens med krydderet.

Når brygget var klart ble det lagt på eikefat. Fra våre venner i Arcus har vi fått fat fra 1930 som er benyttet til Lysholm Linie Aquavit. De rester av akevitt som hang igjen i treverket her påvirker ølsmaken.


Når vår grunnlegger Erich Christian Dahl døde i 1882 ble bryggeriet kjøpt av Olaus Krabbe Lysholm sammen med tre andre Trondheimsfamilier. Senere skulle barnebarnet Olaus Krabbe Lysholm og senere oldebarnet Jørgen B. Lysholm lede bryggeriet. Sistnevnte var i 1983 ansvarlig for å igangsette bryggingen av Lysholmer Spesialøl som skulle bli en stor, nasjonal suksess for E.C. Dahls.

Som nevnt er også Lysholmfamilien en sentral brikke i norsk akevitthistorie. Catharina Meincke Lysholm eide sammen med sin bror skuten «Trondheims Prøve» som i 1805 forlot Trondheim med handelsvarer. Målet var Batavia (dagens Jakarta i Indonesia) og om bord var det flere fat med akevitt. Båtferden passerte ekvator, -den såkalte linjen som har gitt linie-akevitten sitt navn. Av en uforståelig grunn var ikke verden klar for trøndersk sprit og fatene ble ikke solgt. Vel hjemme ble det konstantert at ferden hadde modnet akevittfatene med positivt resultat og dermed var linieakevitten født. Catharinas nevø Jørgen B. Lysholm skulle senere med sin brenneri- og destillasjonsfabrikk bli den første som produserte linie-akevitt kommersielt. Lysholm Linie Aquavit er i dag Arcus viktigste eksportprodukt.

Store Bjørn Juleøl har en gyllen farge og et tett skum som holder lenge. Aromaen tydelig preget av toner fra belgisk gjær som gir et fruktig krydderpreg som er i harmoni med noter fra akevittkrydder. Ølet er svært fyldig og komplekst med en rik smak. Smaken er tydelig preget av akevittkrydder og fatlagring, med god balanse mellom krydder, eik og akevitt. Ølet har en avdempet sødme og en lang ettersmak. Nytes best ved 8 °C – 12 °C i gode ølglass med stett.

Vi har brygget dette ølet for norsk julemat. Det egner seg sammen med tradisjonell norsk julemat som svineribbe, svinestek og pinnekjøtt. Det passer til gravlaks med en sterk sennepsaus. Store Bjørn er også godt følge til andebryst eller sterke og litt salte blåskimmeloster. Eller del det med en venn etter maten.

bottom of page